[DUTCH] Site Search: de ultieme optimalisatie

Alles voor conversieverhoging zit al in je webwinkel

Conversie-optimalisatie: het toverwoord van de afgelopen jaren in de e-commerce. Iedereen is er druk mee. Hoe zorg ik voor zo min mogelijk uitstapmomenten? Hoe houd ik mijn bezoeker binnen de funnel? A/B-tests geven duidelijk inzicht in de taal en de vorm die gebruikt moet worden om de hoeveelheid conversies net even die extra procentpunt omhoog te duwen.

Maar in al deze drukte vergeten we zonder pardon onze zoekfunctie. Bezoekers met een duidelijke aankoopintentie hoeven je producten alleen maar te kunnen vinden! Ze willen kopen en dat uiteraard zo eenvoudig mogelijk via de interne zoekmachine. Maar vaak is deze zoekmachine langzaam door het grote productaanbod. Bovendien gebruiken je bezoekers andere zoekwoorden dan die in de producttekst worden gebruikt of is de relevantie van het zoekresultaat ver te zoeken. Hier valt direct winst te behalen door optimalisatie.

Zoekers zijn kopers

Er zijn meerdere redenen waarom zoekers kopers zijn. Zo zijn het vaak de loyalere bezoekers die je zoekmachine gebruiken. Ze kennen je producten en de site en komen dat ene product bestellen. Of het zijn bezoekers die zich al (elders) geïnformeerd hebben over het product en specifiek zoeken naar merk of  serienummer.

Is dat echt zo?

Ja. Bij Sooqr zien we elke keer in de statistieken hetzelfde: de doelconversieratio van de zoekers ligt altijd twee tot soms wel drie keer hoger dan bij de niet-zoeker. 

Een goede site search

Met de volgende functies binnen de site search maak je van een bezoeker een zoeker:

  • Bied relevant resultaat
  • Maak het snel. Bij voorkeur Search As You Type
  • Maak het de zoeker gemakkelijk, accepteer typo’s en neem synoniemen op
  • Bied facets, laat de bezoeker filteren binnen resultaten

Er is meer!

De zoeker vertelt je precies wat hij wil, of eigenlijk verwacht. Het gebruik van de site search biedt informatie die kan helpen bij het optimaliseren van je SEO en je contentmarketing. Het signaleren van trends wordt een stuk eenvoudiger door de input die site search geeft. Pas hier de AdWordscampagne op aan, bepaal je assortiment en stuur bij waar nodig.

Samengevat

  • Zoekers zijn kopers, geef je zoekbalk een duidelijk plaats op de pagina.
  • Zorg voor snelheid en relevantie.
  • Stuur bij op basis van de data die je vergaart. Gebruik synoniemen en geef belangrijkere producten een prominentere plaats binnen de resultaten.
  • Signaleer trends in het gebruik.
  • Zorg dat je site search op orde is. Punt.